In het torenportaal van de NH kerk van Buurmalsen bevinden zich 5 muurschilderingen. Twee grote muurvullende schilderingen; de kruisdraging en voorstelling van Christoforus die het Christuskind draagt. De drie kleinere schilderingen stellen heiligen voor; Andreas, Dorothea en Jacobus. De schilderingen zijn in de jaren '80 blootgelegd en gerestaureerd. In deze fase werd de onderste 2 meter vanaf de grond opnieuw bepleisterd met een extreem harde restauratiemortel (cement). In de afgelopen 30 jaar is de onderste zone van de iets hoger gelegen schilderingen enorm in verval geraakt. De pleisterlaag klonk bros en hol. De verfhuid bevond zich in afbladderende toestand. Zelfs zo dat de geschilderde tekst onder Christoforus die in de jaren '80 nog goed leesbaar was compleet weggevaagd bleek. Het vocht in de dikke torenmuren kon niet uitdampen via de te harde restauratiemortel in de onderste zone en koos de makkelijke weg naar boven. Daar in de poreuze oude kalkzandpleister konden vocht en uiteraard ook schadelijke zouten uitbloeien. Hierdoor raakten juist de schilderingen beschadigd. De restauratiepleister bleef keurig intact. Het plan voor de redding van deze schilderingen bestond uit het verwijderen van de te harde restauratiemortel in de onderste zone. Dit gebied heeft ruim een jaar kunnen uitwasemen. De schilderingen zijn vervolgens geconserveerd. Dit kwam neer op het injecteren van brosse, holle gebieden met kalkmortel. Hierbij zijn alle te harde restauratievulligen in de schilderingen ook vervangen door zachte kalkzandvullingen. De onderste zone is door www.danieloudman.nl bepleisterd met een strook van ongeveer 1,5 meter kalkzandmortel. Hierdoor krijgen de schilderingen weer een kader. De onderste meter is kaal gebleven. Dit om het vocht waar de dikke torenmuren nooit vrij van zullen zijn zo laag mogelijk bij de grond te laten uitwasemen. Alle schilderingen zijn vooraf (ook in UV licht) en achteraf gefotografeerd door www.renegerritsen.com .
De christoforusschildering heeft een kleine metamorfose ondergaan. Tijdens de vorige restauratieperiode werd rond het bovenlijf een strakke contour geschetst. Door onderzoek naar verfresten onder de restauratiekalk bleek deze contourlijn een te onjuist beeld te schetsen. In overleg en aan de hand van de originele verfresten is met krijt geprobeerd deze contour te verbeteren. We hopen hierdoor meer recht te doen aan de oorspronkelijke afbeelding.
Op verzoek van de kerkgemeente is de schildering die zich in de kerkzaal bevindt 'Jezus de goede herder' digitaal gereconstrueerd. Dit om aan bezoekers van de kerk een duidelijk beeld te kunnen tonen waardoor de fragmentarische schildering op de muur ineens begrepen wordt.
De opdrachtgever van dit project was: Gemeente West Betuwe