Conservatie muurschilderingen 'Wet de Heeren' en 'Heilige Agnes'
Opdrachtgever: Kerkrentmeesters Protestantse gemeente te Angerlo/Doesburg

De muurschilderingen zijn ooit van de muur gehaald tijdens de vorige restauratieperiode na WOII (de val van de toren). Het zijn zoals ze dat in Italie noemen 'strappo's...' De afgehaalde schilderingen zijn gerestaureerd en teruggeplakt door restaurator Jelle Otter / atelier, in de jaren '60.
De fragmenten bevinden zich op een nieuwe drager, linnen met 'lijm' (Plextol). Het omliggende muurwerk is opnieuw tegen de schilderingen aan gepleisterd.

De conditie van de teruggeplaatste fragmenten van de schilderingen 'Wet des Heeren' uit 1588, is zeer dramatisch te noemen. Door de afnametechniek uit de vorige restauratieperiode zijn de fragmenten verzadigd geraakt met Plextol (synthetische lijm). Op veel plaatsen krulden de met Plextol verzadigde verfschollen van de ondergrond. Hierdoor hing het historisch materiaal aan een zijden draadje. Eén aanraking kon funest zijn. Onder normale omstandigheden zou dit niet moeten voorkomen, Plextol is doorgaans een stabiel product. In dit specifieke geval kan de oorzaak liggen bij de fragiele aard van het originele materiaal + de locatie van de schildering; tegenover de ramen aan de zuidkant, volop licht en warmte aan het oppervlak. Om verder geen historisch materiaal te verliezen zijn de verfschollen iets verweekt met warmte en teruggedrukt. Daarna werd de grote hoeveelheid Plextol aan het oppervlak gereduceerd. De verschollen zijn deels ondersteund met inert vulmiddel zodat het oppervlak wat minder gevoelig is voor licht/warmte.